Az Y modell, avagy a történetek ereje | Könyvajánló


Bevallom őszintén, vegyes érzelmek kavarogtak bennem, amikor Majsai Ricsi év elején megkeresett azzal, hogy én is legyek részese annak a 12 fiatalból álló csapatnak, akikkel közösen könyvet írnak.

Bár nem kellett sokat gondolkodnom azon, hogy igent mondjak Ricsi felkérésre, mégis mesélnék picit a döntésem mögött álló gondolatokról, okokról.


Ott volt a bakancslistámon

Tudom, hogy sokszor jövök a bakancslistámmal, dehát mit tegyek, ha különös vonzalmat érzek ez iránt a végeláthatatlan tételekből álló todo lista iránt, amit folyamatosan lehet bővítgetni, rendszerezni és olyan szép, már-már elérhetetlen célokat kitűzni rá?!

Szóval a könyvírás már egy ideje szerepelt a bakancslistámon. Szeretek írni, szeretem megfogalmazni a bennem rejlő gondolatokat, gyakran terápiás céllal, csak magamnak is írok. Írok a metrón, utazás közben és néha reggelente, ébredés után is. Jól esik.


A történetek tanítanak és inspirálnak

Hiszek a történetek erejében. Hiszem, hogy minden emberi történetből lehet tanulni, sőt, én magam a legjobban más emberek történetéből tudok igazán sokat meríteni. A történetek már egészen kicsi korom óta nagyon nagy hatással voltak rám, elgondolkodtattak, megnevetettek, inspiráltak, ösztönöztek, tanítottak.

Nem véletlenül kezdtük el az Így dolgozunk mi projektünkön belül a “Mi a te sztorid?” rendezvénysorozatokat, ahová szakembereket hívtunk meg, hogy fiataloknak meséljenek a hivatásukról annak érdekében, hogy a közönség az ő szemszögükből, egy “emberibb módon” ismerhessenek meg különböző foglalkozásokat.

Ezeket a rendezvényeket felváltotta a “Mesterségem címere”, ami egy olyan blogfelület az Így dolgozunk mi-n belül, ahol az érdeklődők szakértőkkel készített interjúkat olvashatnak útkeresésről, hivatásról és az egyes szakmák saváról-borsáról.

Az sem véletlen, hogy minden egyes tréningnél, workshopnál amit tartok, igyekszem hangsúlyt fektetni a személyes történetek erejére és ezek megosztására.


Szeretem az önéletrajzi könyveket

Ez tulajdonképpen csak egy “fun fact”, ami szintén ott kavargott a gondolataim között a könyvírás előtt, hogy tulajdonképpen nekem az egyik legkedvencebb műfajom, amit mindig örömmel olvasok, az az életrajzi könyv.


Szóval igent mondtam Ricsi felkérésére és másik 11 zseniális emberrel fogtuk magunkat, hogy megírjuk, mi mindenen mentünk keresztül az elmúlt években. Így született meg a Mentor Tribe közösség és a könyv, ami “Az Y modell- 12 magyar fiatal vállalkozó útja a siker felé” címet kapta.Hogy kinek szól ez a könyv?

Én őszintén azt gondolom, hogy ez a könyv azoknak szól, akik szeretnek őszinte történeteket olvasni hétköznapi fiataloktól. Akiket a siker és csillogás mellett érdekelnek a nehézségek, kudarcok, válságok és mélypontok. Akiket inspirál az őszinteség és a csupasz valóság.

Mert ez a könyv, minden túlzás nélkül, valóban ilyen. Nyers őszinteség és pucér valóság.

Végig olvasva a könyvet, kivétel nélkül mindenki történetéből tudtam valamit tanulni.


Szóval borzasztóan hálás vagyok, hogy egy ilyen közösségben kaptam helyet. Hogy a 11 inspiráló ember története mellett az enyém is helyett kapott a könyvben. Mesél a könyvben többek között Szabó Dávid, a Miutcánk.hu alapítója, Albert Tímea, író, a Lendület Magazin alapítója, vagy Tóth Gábor, a Tudatos Fiatalok Közösségének megálmodója.


És hogy mi az én sztorim eddig? Mi mindenről írok a “Szerelemprojektek ereje” című fejezetemben?

Írok többek között arról, hogy mi mindent hagytak ott a szüleim 1998-ban, amikor Kárpátaljáról Magyarországra költöztünk. Hogy hogyan nézett ki az én pályaválasztási folyamatom, hogy mi mindent köszönhetek az egyetemnek, hogy miért volt annyira nehéz időszak az, amikor Hollandiában éltünk. Arról is mesélek, hogy mit köszönhetek a KAPTÁRos éveknek, sőt, Pepének is. És persze az Így dolgozunk mi is helyet kapott a fejezetben. Időrendi sorrendben haladok, igyekszem megfogalmazni az egyes korszakok tanulságait egészen 2018 év elejéig.


Őszintén bízom abban, hogy a könyvben szereplő 12 történet inspirálni, motiválni, elgondolkodtatni és cselekvésre fog ösztönözni, éppen úgy, ahogyan a jó történetek teszik ezt velem.


Ha felkeltette az érdeklődésed a könyv és szívesen beszereznél egyet, az alábbi linkre kattintva megrendelheted :)
© 2017 by Nikolett Barta. | Adatkezelési tájékoztató | Proudly created with Wix.com

  • LinkedIn Clean Grey
  • Facebook Clean Grey
  • Black Instagram Icon